Connect with us

Caută în Banat NEWS !

Educație

Cu ce probleme se confruntă basarabenii veniți la studii în Timișoara

Sute de studenți din Republica Moldova urmează studiile universitare la Timișoara. Statul le oferă posibilitate să intre la facultate fără să dea admitere și, în plus, o bursă de studiu de 65 de euro și gratuitate la cazarea în cămine.

Doar că în ultimii, nu toate universitățile au mai oferit această gratuitate, iar bursa, care la începuturile ei era calculată să fie ca jumătate din salariu minim, a rămas nemodificat de ani de zile. Organizațiile studențești care reprezintă studenții din Republica Moldova cer la unison gratuitate în toate căminele și o reactualizarea a burselor de studii.

“Cu căminul a fost o situație, pentru că Politehnica a decis să nu ofere cazare pe timpul pandemiei studenților. Totuși, eu am insistat, la începutul semestrului I, în septembrie, să ne ofere cazare, deoarece fiind online, nu toți în Republica Moldova aveau acces la un internet stabil și era foarte greu să participi la ore. Am cerut cazare și după ce am primit, am aflat că și noi, care aveam subvenția de la Guvern, care acoperea chiria căminului, trebuie să plătim căminul. Pentru prima dată, în ultimii zeci de ani. Suma nu este foarte mare, este de 125 de lei pe lună, însă raportând la cuantumul bursei, bate destul de tare la buzunar”, spune Vlad Mereneanu, vicepreședinte al Organizației Studenților din Basarabia.

O altă problemă este cea a burselor de merit, pe care studenții din Republica Moldova nu le primesc, în multe universități.

“De exemplu, Politehnica din Timișoara oferă burse de merit la toți studenții, dacă au note bune. Universitatea de Vest și Universitatea de Medicină nu oferă aceste burse pentru studenții din Republica Moldova, cu toate că în regulamentul scrie că ar trebui să le ofere pe principiul nondiscriminării. Indiferent de acest lucru, de exemplu, UVT refuză să ofere cuantumul maxim de 600. Ei oferă 250 de lei, iar la Medicină nu se oferă pentru studenții basarabeni. Am făcut multe demersuri, dar au fost respinse”, spune Vlad Mereneanu.

Andreea Prodan, de la Inițiativa Studenților Basarabeni susține că și bursa de studii nu a mai fost actualizată din 2008.

“Pe lângă faptul că avem foarte multe beneficii statului român, în diferite universități sunt condiții diferite. De la admitere, până la acordarea burselor. Statul ne oferă o bursă de 65 de euro, totuși acest cuantum a fost stabilit în 2008. Noi considerăm că această bursă ar trebui reactualizată. Asta este cea mai mare problemă, pentru că cei care vin de peste Prut se uită și la partea asta materială. Mai e problema căminelor, de la unele universități. La unele, căminele sunt gratuite, la alte trebuie să le plătim. De la 100 până la 250 sau chiar 300 de lei. Staul ne dă multe oportunități, dar mai sunt aceste lucruri care trebuie revizuite”, spune Andreea Prodan.

Publicitate. Scroll pentru a continua

Reprezentanții studenților din Republica Moldova cred că Statul Român ar putea să stabilească un cadru legislativ prin care să prevadă ca firmele mari să ofere un anumit număr de intership-uri, pentru studenți. În acest fel studenții vor putea acumula experiența de care au nevoie în momentul în care vor absolvi și își vor căuta un loc de muncă.

 

 

 

 

 

Publicitate. Scroll pentru a continua
Click pentru comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bijuterii din ARGINT 925

bijuterii din ARGINT Magazin BIG Mag
Trening dama modele noi 2021
Parfumuri Originale Barbati MAgazin BIG Mag
Ghete si Bocanci pentru Barbati Magazin BIG Mag

Geci de Toamna Iarna Magazin BIG Mag

Vă recomandăm

Social

Una din cele mai căutate universităţi din Banat se află în plin proces de acreditare națională și internaţională. Fără aceasta, diplomele nu vor mai...

Administrație

Începând de duminică intră în vigoare noile restricţii impuse la nivel naţional. CJSU Timiş a dat două hotărâri privind modul în care se vor...

Actualitate

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a anunțat că va ataca la Înalta Curte de Casație și Justiție decizia Curții de...

Actualitate

În data de 01 aprilie a.c., în jurul orei 23:00, polițiștii Secției 1 Poliție Rurală Timișoara au fost sesizați prin Serviciul de Urgență 112...

Copyright © 2020 Banat NEWS. Toate dreprurile rezervate. Dezvoltat de POWER MEDIA FX